Hirdetés
Húsvéti sonka főzése

Húsvéti sonka főzése

Évente egyszer eljön az a nap, amikor a háziasszony nekiáll húsvéti sonkát főzni. Most eláruljuk az összes fortélyt, ami segít abban, hogy az ünnepi asztalnál büszkén nézhessen végig a vidáman falatozó családtagjain, barátain, rokonain, szomszédjain, stb.

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: sonka méretétől függ
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

A sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye. Receptünk abból indul ki, hogy a sonka nincs elsózva, nem szárították ki a hentesnél, vagyis nem tavaly húsvét óta lóg az üzletben; ezen kívül húsüzemben készült, nem rokonnál.

Ha ez így van, akkor egy nagy lábasba forró vizet készítünk, a sonkát pedig lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 fok, azaz éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk!

A sonka lehűti a vizet; az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűzhely erejét csökkentjük. A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 fokon, vagyis éppen gyöngyöző vízben. Nem teszünk rá fedőt. A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével, ennek 75 foknak kell lennie; azaz, ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor ez könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható. A sonkát 1 órán keresztül hagyjuk a saját levében hűlni, majd tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, és ebbe csavarjuk. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.

Megjegyzés: A filmünkön egy 2,5 kg-os sonkát készítünk el. Az időket ott eszerint mértük.

Elkészítjük a salátaöntetet, azaz a dresszinget: összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, majd, ha szükséges, ízlésünk szerint tovább savanyítjuk, vagy édesítjük.

Az almás tormához az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, rögtön a salátalébe tesszük, és összekeverjük a tormával. Aki csípősebben szereti, adhat hozzá több tormát.

Tálalás

Ajánlatos szeletelőgéppel felvágni. Ha kötözött sonkáról van szó, akkor előzőleg eltávolítjuk a hálót. Kemény tojás, reszelt torma, tavaszi retek, újhagyma, paradicsom, paprika díszítheti a sonkás tálat, ezekhez kínálhatjuk a dresszinget. Kis tálban tegyük mellé az almás tormát is.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

füstölt sonka vagy kötözött sonka

Az almás tormához

4 db alma
2 ek reszelt torma
2 dl dresszing

A dresszinghez

2 dl víz
2 ek ecet 10%-os
2 ek juharszirup
2 kk só

A tálaláshoz

2 db tojás
1 csokor retek
1 csokor újhagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
reszelt torma
Hirdetés
Hirdetés