Hirdetés

Csikós tokány

Csikós tokány
Készítette:Gy.Zsuzsi
Elkészítés ideje: 60 perc
Elkészítés nehézsége: Közepes

Hozzávalók

Pörkölthöz:
80 dkg sertés hús (comb, lapocka
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
fűszerpaprika

bors

Habaráshoz:

kb. 1 nagy pohár tejföl háromnegyed része
liszt

Nokedlihez:
liszt
tojás
víz

Elkészítés

Pörkölt:

A hagymát megpucoljuk, és kockára vágjuk. A szalonnát bevagdossuk a bőrén, és levágjuk róla (kis csíkok lesznek belőle, de én kockákra vágtam). A húst vékony csíkokra vágjuk.

A szalonnát egy serpenyőben vagy egy lábasban üvegesre pirítjuk, ezután rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk. Rátesszük a húst, és amikor levet enged megfűszerezzük (só, pirospaprika, bors). Megfőzzük. Időközben ahogy elforr a víz öntünk hozzá.
Amint a hús megfőtt, elkészítjük a habarást.

Habarás:

A tejfölt a liszttel simára keverjük, és adunk hozzá a tokány levéből, a hőkiegyenlítés miatt. Ezután folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a húshoz. Ismét felforraljuk, és kész.

Nokedlivel tálaljuk.

Nokedli:

A lisztet, a tojást, a vizet és a sót összekeverjük. Nem túl sűrű és nem túl folyós masszát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval forrásban levő sós vízbe szaggatjuk. Egyszerre csak egy kis adagot. Amikor feljön a víz tetejére megfőlt, és kiszedjük hideg vízben.

Jó étvágyat!

Tálalás

A tányér egyik felébe a nokedliből teszünk, mellé a tányér másik felébe a tokányból. Paradicsommal és paprikával díszítjük.

Hirdetés
Hirdetés