Hirdetés
Bécsi szalontüdő osztrák zsemlegombóccal

Bécsi szalontüdő osztrák zsemlegombóccal

Őszintén bevalljuk: ez nem egy rövid recept. De ha úgy dönt, hogy elkészíti és követi tanácsainkat, akkor nem fog csalódni, az biztos!

Elkészítés ideje: 2 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 2
Kalóriaérték 4 adag esetén: 2890 kcal

Elkészítés

(A recept nem négy személyre szól, azonban a maradék fagyasztható.)

A hagymát negyedeljük, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát hosszában elvágjuk. A zöldségeket és a fűszereket feltesszük főni a fehérborral együtt. Ha már forr, beledobjuk a Maggi kockát, a citromhéjat, és hozzáadjuk a tüdőt ill. szívet. A tüdő előbb puhul meg, ekkor kivesszük a léből, a szívet pedig tovább forralva szintén puhára főzzük. A belsőségeket – miután kihűltek – felcsíkozzuk úgy, hogy előbb a tüdőből kivágjuk a porcos részeket. A főzőlé tetejéről lekanalazzuk a zsírt, a levet pedig leszűrjük.

A mártáshoz való hagymát apróra vágjuk. A leszedett zsírt felforrósítjuk a cukorral, megpirítjuk rajta a hagymát, majd megszórjuk a liszttel, és amikor ez is pirul, felöntjük a leszűrt főzőlével. Fűszerezzük a szardellával, az ecetes uborkával, a petrezselyemzölddel, a fokhagymával, a mustárral, a citromhéjjal és a kaprirüggyel (amelyeket, ha rendelkezésünkre áll, a Tupperware aprítóban együtt összeaprítunk, ebben az esetben nem kell előzetesen külön-külön összevágnunk). Ízesítjük a majorannával, sóval, borssal. Ha felforrt, még körülbelül fél órán át főzzük, majd turmixoljuk. Beletesszük a felcsíkozott szívet és tüdőt, és ezzel még fél órán át hagyjuk lassan forrni. A legvégén ecettel ízesítjük.

A zsemlegombóchoz a zsemléket kis kockákra, a hagymát apróra vágjuk. A tojásokat összekeverjük a tejjel, sózzuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval. A vajon megpirítjuk a hagymát. A zsemlékre ráöntjük a hagymás vajat, a tojásos fűszeres tejet, ízesítjük petrezselyemzölddel. Állni hagyjuk addig, amíg a zsemlekockák megszívják magukat, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk. Ebből gombócokat gyúrunk, amelyeket sós vízben kifőzünk.

Tálalás

A ragut tálra szedjük, és melléhelyezzük a gombócokat.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Szalontüdőhöz

1 db sertés szív, tüdő
20 dkg hagyma
20 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
citromhéj
1 ek mustár
2.5 dl száraz fehérbor
1 tk szemes bors
1 szegfűszeg
1 tk kakukkfű
3 db babérlevél
1 tk cukor

Mártáshoz

leszedett zsír
10 dkg hagyma
3 ek liszt
2 ek ecetes uborka apróra vágva
1 ek kaprirügy
2 db szardella apróra vágva
1 tk reszelt citromhéj
1 gerezd áttört fokhagymagerezd
1 tk majoranna
1 ek friss, aprított petrezselyemzöld
1 kk cukor
1 tk mustár
bors
ecet 10%-os
belsőségek főzőleve

Zsemlegombóchoz

4 db szikkadt zsemle
2 dl tej
4 db tojás
bors
1 csokor friss, aprított petrezselyemzöld
2 ek vaj
10 dkg hagyma
őrölt szerecsendió
liszt

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés