
Zita virslis táskája
Zita a főszerkesztőnk leánya. Ebből is látszik, hogy gyerekjáték lesz ezt a "party-ételt" összedobni! Sanyi mellé most Zita anyukája penderült, hogy megmutassa a hogyant és a mikéntjét.
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, beleteszünk egy kiskanálnyi cukrot, megszórjuk a tetejét liszttel. Lefedjük, és állni hagyjuk, amíg fel nem habosodik. Addig kimérjük és összeöntjük a vizet és az olajat, előkészítjük a lisztet. Amikor az élesztő habos, beleöntjük a tejjel együtt az olajos vízbe, majd hozzákeverjük a lisztet, a sót és a maradék cukrot. Alaposan összekeverjük – ha túl lágy lenne a tészta, akkor adhatunk hozzá egy kis lisztet. A tálat letakarva, meleg helyen hagyjuk, nagyjából fél órára.
Bekapcsoljuk a sütőt 210°C-ra. Amikor a tészta megkelt, egy nyújtódeszkán kinyújtjuk, kb. 5 mm vastagságúra, és a tésztát nagyjából egyforma négyzetekre/téglalapokra vágjuk. A méretét mi döntjük el. Ha a virsliket több részre vágjuk, és apróbb táskákat szeretnénk készíteni, az is jó, ha egészben szeretnénk belerakni, az is. A lényeg, hogy megközelítőleg egyformák legyenek, hogy egyformán süljenek. A virsliket „bebugyoláljuk” a tésztába, ha lehet úgy, hogy sehol se lógjon ki belőle, de ha nem úgy sikerül, nem lesz abból sem gond!
A kész táskákat a sütőlappal kibélelt tepsire fektetjük, és megkenjük a felvert tojással. Az előmelegített sütőben 20 perc alatt sülnek meg. Ízlés dolga, hogy mennyire sülten szeretné, e szerint még hagyhatja pár percig.
Tálalás
Friss zöldségekkel, könnyű salátával, no meg persze ketchuppal, majonézzel és mustárral tálaljuk.