Hirdetés
Bagett, ahogy azt az egész család szereti

Bagett, ahogy azt az egész család szereti

Kenyeret sütni otthon?! Dehogy képtelenség!!!! Nagyon is egyszerű, és olyan illat lesz tőle az egész lakásban, hogy még a szomszéd is irigykedni kezd! Ne féljen, süssön!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 10 perc + 3 óra kelesztés + 85 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel
Tejmentes étel

Elkészítés

Mi egy kenyérsütő géppel dolgoztunk. Természetesen, kézzel is ugyanígy össze lehet állítani a kenyér tésztáját (kipróbáltuk!!!).

Beleöntjük a kenyérsütő gépbe a vizet, a citromlevet és az olajat, majd ráadagoljuk a lisztet úgy, hogy az teljesen befedje mindenhol a vizet. A forma egyik sarkába adagoljuk a sót, az élesztőt pedig a liszt közepébe fúrt apró kis lyukba. Indítsuk el a francia kenyérdagasztó programot, vagy ha ilyenünk nincs, akkor a sima francia kenyérsütő programot. Ez utóbbi esetében, a sütési idő lejárta előtt kb. 1 órával vegyük ki a tésztát!

 A dagasztás és kelesztési ciklus végén, ami körülbelül 2 órán át tart, vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy enyhén belisztezett deszkán, és osszuk 3 részre. Oszthatjuk kettőre is, akkor kicsit vastagabb bagetteket készítünk. Formáljunk gombócokat a tésztából, majd nyújtsuk ki a kezünkkel egy nagyjából 20 cm x 8-10 cm-es téglalapra őket. Minden tésztadarab egyik harmadát „tűrjük be” a tészta alá, a másikat hajtsuk rá. Ezt a folyamatot ismételjük meg háromszor, hagyva egy kis időt közöttük. Végül, alakítsunk ki hengereket (kb. 30-35 cm-eseket), amiket egy jól belisztezett konyharuha redőibe „bújtassunk el.” Amennyiben van egy kifejezetten bagett-sütés céljára kifejlesztett, ún. „banetton” nevű eszközünk, használjuk bátran azt!

 A bagetteket még további 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A megkelt bagetteket helyezzük át óvatosan egy sütőlemezre (tepsibe), és toljuk a sütőbe 15-20 percre. Javasoljuk, hogy tegyünk a sütőbe egy kis vízzel teli tálkát – még kellemesebb állagú kenyeret ad nekünk!

Tálalás

Kenyeret természetesen nagyon sok mindenhez ehetünk. De a bagett szinte esdekel egy kis jóféle sajtért és egy kellemes vörösbörért!

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

45 dkg liszt
1.5 tk só
1.5 tk szárított élesztő
315 ml víz
fél citrom leve
2 ek napraforgó olaj

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés