Hirdetés
Bagel, ahogy (Mai)Mónitól tanultam

Bagel, ahogy (Mai)Mónitól tanultam

Nem túl nagy ördöngősséggel egy igazi amerikai(nak tűnő) péksüteményt tálalhatunk a családnak. Kívül ropogós, belül finom puha, majdnem édes, de mégis a klasszikus szendvicsek legjobb hozzávalója. A veszély csak az, hogy ha egyszer elkészíti, sokszor követeli majd újra és újra lelkes közönsége!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 60 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel
Tejmentes étel

Elkészítés

A lisztet beleöntjük egy nagy tálba. A közepében mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pihenni, amíg az élesztő fel nem habosodik. Ez körülbelül tíz perc.

Ha az élesztő habos, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd alaposan összegyúrjuk. Amikor készen van, beolajozzuk a tálat, beletesszük a tésztát, és letakarva kelesztjük 30 percet.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk, amit aztán kb. 15-16 részre osztunk. Minden részből egy apró gombóckát formálunk, pár mozdulattal. Ezután ismét pihentetjük a tésztát egy kicsit; éppen csak annyit, ami ahhoz kell, hogy feltegyünk kb. kétujjnyi vizet – egy kanál cukor és esetleg egy csipetnyi szódabikarbóna társaságában - forrni egy lábosban, bekapcsoljuk a sütőt 210°C-ra, és feltörjük és felverjük a tojást.

A gombóckákból egy nagyjából 20 cm-es hengert formázunk, aminek a két végét összeillesztjük, és a lehető legjobban összedolgozzuk. Ha a víz már felforrt, beleengedjük egyenként a már megformázott bageleket majd fél perc után megfordítjuk őket, újabb fél percre. A posírozás után egy sütőlappal kibélelt sütőlapra tesszük őket, és ha kicsit meghűltek, bekenjük a felvert tojással. Ízlés szerint, szórhatunk rá szezámmagot, fekete hagymamagot, vagy mákot, esetleg durva szemű sót.

 Az előmelegített sütőben 15-17 perc alatt sülnek szép aranybarnára és kellően puhára.

Tálalás

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

1 kg liszt
5 dl meleg víz
2 ek cukor
1.5 dkg élesztő
1 ek só
2 ek napraforgó olaj
1 db tojás
felverve

Díszítésre

szezámmag
fekete hagymamag
mák
durva só

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés