Hirdetés
Magyarország Cukormentes Tortája 2012 - Cukormentes almatorta egressel

Magyarország Cukormentes Tortája 2012 - Cukormentes almatorta egressel

Egy nagyszerű kezdeményezés első lépéseit követhetik velünk: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ötlete alapján, 2012-től már cukormentes tortája is van az országnak, amelyet együtt népszerűsítenek az országtortával. Van benne egres, alma és dió, nincs benne cukor! Egészséges és finom, csak így, egyszerűen!

Elkészítés ideje: 2 óra
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 3
Cukorbetegek is fogyaszthatják

Elkészítés

A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átmérőjű) készítünk elő, a sütőt 200°C-ra melegítjük.

Az almák csumáját kivágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész- tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük.

Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt  elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük, és amíg áll, addig elkészítjük a krémet.

A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonya-nyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk, és mikor elérte a kívánatos színt, hozzátesszük a vajat, ill. az almát, és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és feltesszük főni, majd a tojássárgájával 83 C-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.

A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, és az oldalát is.

Tálalás

Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és a tetejét almachips-szel díszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

A piskótához

125 g tojás
kb. 2 közepes
100 g nyírfacukor
50 g eritritol
175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g darált dió
320 g reszelt alma
25 g zabpehely
40 g olvasztott vaj
1 db citrom leve és reszelt héja
csipet só
csipet fahéj
csipet sütőpor

A krémhez

190 g fügecukor
150 g eritritol
300 g alma
1 db citrom leve és reszelt héja
50 g vaj
100 g tojás sárgája
kb. 5 darab
80 g darált dió
megpörkölve
1 db vanília rúd
350 g tejszín
állati eredetű
30 g diabetikus fehér csoki
40 g zselatin
1 l. vízhet 16 dkg zselatinpor keverékéből

Az egrespüréhez

300 g egres
15 g eritritol
7.5 g pektin

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés