Hirdetés
Ponty gratinírozott burgonyával

Ponty gratinírozott burgonyával

Megbolondítaná kicsit a megszokott karácsonyi menüt? Netán horgász a férje/barátja/öccse/bátyja/apja/apósa? Ponytot készítene kicsit máshogyan, de mindenképpen finoman? Itt a recept!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 2 óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2

Elkészítés

Előkészítés:  A halat besózzuk. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyakörethez szükséges hagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozzuk, és vékonyra gyaluljuk.

Sütés: A szalonnakockákat kisütjük, és kivesszük a zsírból. A halat megforgatjuk a lisztben. A szalonnazsíron röviden elősütjük, amíg a liszt kis színt nem kap a felületén. Kivesszük a zsírból, és félretesszük.

A maradék zsíron megpirítjuk a hagymát. Szűrőbe szedjük, és hagyjuk jól lecsepegni. (Ezt a zsírt már nem használjuk fel.) Egy keverőtálban összekeverjük a nagyon vékonyra gyalult krumplit a kisütött szalonnakockákkal, a lecsepegtetett hagymával, paradicsompürével, az Édes Annával, a fokhagymával, sózzuk, és egy magasfalú tepsibe öntjük, egyenletesen elrendezzük. Annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. 170-180 fokon addig sütjük, amíg a krumpli meg nem puhul, és szép színt nem kap. Ekkor a tetejére tesszük a halakat a bőrös felükkel felfelé, és a simára kevert tejföllel kicifrázzuk. 180 fokos sütőben kicsit pirítunk rajta.

Tálalás

Érdemes szép, tálalásra alkalmas sütőformában sütni, mert akkor ebben adhatjuk asztalra. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd először a halakat tesszük a tányérokra, utána a burgonyát négyszögekre vágva lapátkanállal mellé helyezzük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Pontyhoz

60 dkg pontyfilé
irdalva, 4 adagra vágva
bors
15 dkg liszt a panírozáshoz
15 dkg füstölt szalonna

Gratinírozott burgonyához

60 dkg burgonya
10 dkg hagyma
1 ek Édes Anna
1 ek sűrített paradicsom
2 db áttört fokhagymagerezd
5 dl tej
3 dl tejföl

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés