Paradicsomos-parmezános kölestorony édeskömény maggal, vajas-tejszínes mártásos pisztrángfilével

Paradicsomos-parmezános kölestorony édeskömény maggal, vajas-tejszínes mártásos pisztrángfilével

Csupa egészséges dolog található ebben a receptben: omega 3-ban gazdag hal, lugosító köles... és bár a recept címe nagyon hosszú, az elkészítése közel sem olyan bonyolult!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Cukorbetegek is fogyaszthatják

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 150 fokosra. A kölest megmossuk és lecsepegtetjük. Egy lábasban, amelynek teteje van és a sütőbe is tehető, felforrósítjuk az olajat, és ebben egy pillanatra felhevítjük a édeskömény magokat. A kölest hozzátesszük, felöntjük vízzel, sózzuk, és belekeverjük a paradicsompürét. Amikor forr, lefedjük, és egy órára a sütőbe tesszük. 45 perc múlva elzárjuk a hőt, a kölest pedig még hagyjuk 15 percig szikkadni.

Amikor az edényünk már a sütőben van, bepácoljuk a halat citromlével és a sóval. 45 percig hűtőszekrényben tartjuk. Amikor ez az idő letelik, a páclét leitatjuk a filékről papírtörölközővel, majd megszórjuk liszttel. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzátesszük a fokhagymát kétfelé vágva, és a halakat a bőrös felükkel kezdve mindkét oldalukon megsütjük, lecsepegtetjük, és a köles mellé tesszük a sütőbe egy serpenyőben, de nem takarjuk le; ezen kívül fontos az is, hogy a halak ne egymáson feküdjenek. A serpenyőben (amelyben a halakat sütöttük) maradt vajat barnulásig hevítjük, és hozzáöntjük a fehérbort; amikor az alkohol elpárolgott, mehet bele a tejszín is. Beforraljuk mártás sűrűségűre. Ha kell, utánasózunk.

Tálalás

A kölest kivesszük a sütőből, és egy tálalókarika segítségével készítjük el a tornyot.  A karikába teszünk egy réteget a kölesből, és laposra nyomkodjuk; erre jön egy réteg reszelt parmezán, majd újra köles – annyi réteget halmozunk így, amennyi jólesik; a lényeg hogy a tetejére. A torony köré öntünk a mártásból, lehúzzuk a karikát, és a kölestorony mellé, a mártásra helyezünk egymáson keresztben két halat (személyenként). Petrezselyemmel megdíszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

8 db pisztrángfilé
1 db citrom
4 ek liszt
2 ek só
2 ek vaj a sütéshez
1 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1 dl fehérbor

Köleshez

2 dl hántolt köles
6 dl víz
2 ek sűrített paradicsom
1 ek olívaolaj
1 tk édesköménymag
20 dkg parmezán sajt

Tálaláshoz

1 csokor petrezselyemzöld

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés