
Paradicsomos-parmezános kölestorony édeskömény maggal, vajas-tejszínes mártásos pisztrángfilével
Csupa egészséges dolog található ebben a receptben: omega 3-ban gazdag hal, lugosító köles... és bár a recept címe nagyon hosszú, az elkészítése közel sem olyan bonyolult!
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 150 fokosra. A kölest megmossuk és lecsepegtetjük. Egy lábasban, amelynek teteje van és a sütőbe is tehető, felforrósítjuk az olajat, és ebben egy pillanatra felhevítjük a édeskömény magokat. A kölest hozzátesszük, felöntjük vízzel, sózzuk, és belekeverjük a paradicsompürét. Amikor forr, lefedjük, és egy órára a sütőbe tesszük. 45 perc múlva elzárjuk a hőt, a kölest pedig még hagyjuk 15 percig szikkadni.
Amikor az edényünk már a sütőben van, bepácoljuk a halat citromlével és a sóval. 45 percig hűtőszekrényben tartjuk. Amikor ez az idő letelik, a páclét leitatjuk a filékről papírtörölközővel, majd megszórjuk liszttel. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzátesszük a fokhagymát kétfelé vágva, és a halakat a bőrös felükkel kezdve mindkét oldalukon megsütjük, lecsepegtetjük, és a köles mellé tesszük a sütőbe egy serpenyőben, de nem takarjuk le; ezen kívül fontos az is, hogy a halak ne egymáson feküdjenek. A serpenyőben (amelyben a halakat sütöttük) maradt vajat barnulásig hevítjük, és hozzáöntjük a fehérbort; amikor az alkohol elpárolgott, mehet bele a tejszín is. Beforraljuk mártás sűrűségűre. Ha kell, utánasózunk.
Tálalás
A kölest kivesszük a sütőből, és egy tálalókarika segítségével készítjük el a tornyot. A karikába teszünk egy réteget a kölesből, és laposra nyomkodjuk; erre jön egy réteg reszelt parmezán, majd újra köles – annyi réteget halmozunk így, amennyi jólesik; a lényeg hogy a tetejére. A torony köré öntünk a mártásból, lehúzzuk a karikát, és a kölestorony mellé, a mártásra helyezünk egymáson keresztben két halat (személyenként). Petrezselyemmel megdíszítjük.