Narancsos szarvasragu aszalt fügés fehérkáposztával

Narancsos szarvasragu aszalt fügés fehérkáposztával

Ritkán készít vadat? Ritkán készít aszalt fügés fehérkáposztát? Vigyázzon! Csak nehogy „rászokjon“!!!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 24 óra (pácolás) + 3 óra
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 2
Tejmentes étel

Elkészítés

A húst kockára vágjuk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a dijoni mustárt, a worcestershire szószt, a borókabogyót, a kakukkfüvet, a borsot, a szegfűszeget és jól összekeverjük. Hűtőszekrényben másnapig érleljük.

Másnap előkészítjük a zöldégeket: a hagymát felaprítjuk, a petrezselymet és a sárgarépát kockákra vágjuk.

Az egyik narancs héját lehámozzuk egy krumplihámozóval, és vékony szeletkékre vágjuk. 5 percig főzzük egy kis vízben, utána leöntjük róla a vizet, és még háromszor megismételjük az eljárást. Így a narancshéj elveszti durva, nehezen emészthető ízét. Felforrósítjuk az olajat, a hagymát megpirítjuk rajta, a húst hozzátesszük, és tovább pirítjuk. Amikor már illatozik, és a húsdarabok minden oldalát elősütöttük, hozzáadjuk a kockázott gyökérzöldséget. Tovább pirítjuk, majd leöntjük a vörösborral, sózzuk, ízesítjük áfonyalekvárral.  Az előfőzött narancshéjat is a raguhoz tesszük. A húst puhára pároljuk, ha levét nagyon elfőné, vízzel pótoljuk. Tálalás előtt a narancsból kivágjuk a filéket és a raguhoz tesszük, de ezzel már nem főzzük.

Amíg a ragut főzzük, elkészítjük az aszaltfügés fehérkáposztát. A káposztát és a hagymát vékonyan felszeleteljük, az aszalt fügét apró kockákra vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát. Rádobjuk a káposztát, sózzuk, borsozzuk, kicsit átpirítjuk. Hozzáöntünk kb. fél dl pezsgőt, fűszerezzük a gyömbérrel, és pároljuk. Ha a levét elfőtte, a pezsgőből (vagy a fehérboról) pótoljuk. Ha az előírt mennyiség elfogy és még mindig szükség van pótolni, akkor válthatunk nyugodtan vízre. Amikor a káposzta puha, belekeverjük a kockázott fügét, és még kb. 10 percig főzzük. Ecettel kicsit savanykásra ízesítjük.

A zsemlegombóchoz a szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, és a sóval, lisztel, vizzel galuska tésztát keverünk. Belekeverjük a zsemlekockákat, és két kanál segítségével gombócokat formálunk, amelyeket sós vízben kifőzünk.

 

Megjegyzés: természetesen, az aszalt fügés káposztát bátran elkészítheti bármilyen más húsételhez is (sőt, amilyen finom, még önmagában is pompás csemege!!!) és a zsemlegombóc is jól megy más szaftos ételekhez is. Így, ha csak ezeket (vagy ezek közül egyet) szeretné elkészíteni, akkor mindkét köretet megtalálja a "Köret" fejezet alatt is honlapunkon.

Tálalás

A tányérokon szépen elrendezzük a ragut, a káposztát és a gombócokat.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Húshoz

70 dkg szarvashús (ragunak való)
20 dkg hagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
4 ek olívaolaj
2 ek sűrített paradicsom
2 ek dijoni/angol mustár
2 db narancs
4 dl vörösbor
4 ek áfonyalekvár
4 ek worcestershire szósz
1 ek borókabogyó, összetörve
4 db szegfűszeg
1 tk kakukkfű
bors

Aszaltfügés fehérkáposztához

50 dkg fehérkáposzta
10 dkg hagyma
2 ek olívaolaj
10 dkg aszalt füge
3 dl pezsgő/fehérbor
1 tk friss reszelt gyömbér
bors
ecet 10%-os

Zsemlegombóchoz

3 db szikkadt zsemle
4 ek napraforgó olaj
2 db tojás
liszt
víz

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés