Hirdetés
Lepényhal Martini-mártással és gombás gnocchival

Lepényhal Martini-mártással és gombás gnocchival

Elegáns hangzású előkelő ételköltemény ez. Elkészíteni nem bonyolult, elfogyasztani pedig élmény!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2

Elkészítés

Egy előzetes megjegyzés: amennyiben egész lepényhalat sikerült vásárolni, és nem mestere még a filézésnek, tudunk segíteni: forduljon bátran honlapunk "praktikák" című részéhez, ott talál egy kis oktatófilmet a lepényhal filézéséről.

Előkészítés: A mártáshoz apróra vágjuk a hagymát és a zellerszárat. A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, felkockázzuk és lecsepegtetjük.

Mártás készítés: Az olívaolajban megpároljuk a hagymát. Összekeverjük a zellerszárral, a citromhéjjal és a zöldfűszerekkel. Leöntjük a Martinival, és nagy lángon forraljuk. Ha a felére redukálódott a folyadék, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a kaprit, a paradicsomkockákat, majd sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon kicsit beforraljuk, amíg híg mártás sűrűségű nem lesz.

Hal sütés: A halfiléket besózzuk, és vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal. Zsemlemorzsában megforgatjuk, lerázzuk róla a felesleget, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. 250 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa kis barnás színt nem kap.

Ezalatt elkészítjük a köretet. Kis kockákra vágjuk a gombát, majd az olajon lepirítjuk. Közben a gnocchit az elkészítési útmutató szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, a gombához adjuk, és nagy lángon összepirítjuk. Megszórjuk petrezselyemmel és sózzuk.

Tálalás

A halat a mártással és a gnocchival ízlésesen tálra rendezzük, citrommal és petrezselyemmel díszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Halhoz

8 szelet lepényhal filé
1 ek olvasztott vaj
3 ek zsemlemorzsa

Mártáshoz

2 ek olívaolaj
10 dkg hagyma
10 dkg zellerszár
1 ek friss, aprított petrezselyemzöld
1 ek friss, aprított zellerlevél
2 csipet szárított lestyán
2 tk kapribogyó
1 tk reszelt citromhéj
1 ek paradicsomlé
20 dkg paradicsom
2 dl Martini dry
2 dl főzőtejszín
fehérbors

Gnocchihoz

40 dkg gnocchi, félkész
20 dkg gomba
2 ek olívaolaj
1 csokor friss, aprított petrezselyemzöld

Tálaláshoz

2 db citrom
1 ek friss, aprított petrezselyemzöld

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés