
Lepényhal Martini-mártással és gombás gnocchival
Elegáns hangzású előkelő ételköltemény ez. Elkészíteni nem bonyolult, elfogyasztani pedig élmény!
Elkészítés
Egy előzetes megjegyzés: amennyiben egész lepényhalat sikerült vásárolni, és nem mestere még a filézésnek, tudunk segíteni: forduljon bátran honlapunk "praktikák" című részéhez, ott talál egy kis oktatófilmet a lepényhal filézéséről.
Előkészítés: A mártáshoz apróra vágjuk a hagymát és a zellerszárat. A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, felkockázzuk és lecsepegtetjük.
Mártás készítés: Az olívaolajban megpároljuk a hagymát. Összekeverjük a zellerszárral, a citromhéjjal és a zöldfűszerekkel. Leöntjük a Martinival, és nagy lángon forraljuk. Ha a felére redukálódott a folyadék, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a kaprit, a paradicsomkockákat, majd sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon kicsit beforraljuk, amíg híg mártás sűrűségű nem lesz.
Hal sütés: A halfiléket besózzuk, és vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal. Zsemlemorzsában megforgatjuk, lerázzuk róla a felesleget, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. 250 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa kis barnás színt nem kap.
Ezalatt elkészítjük a köretet. Kis kockákra vágjuk a gombát, majd az olajon lepirítjuk. Közben a gnocchit az elkészítési útmutató szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, a gombához adjuk, és nagy lángon összepirítjuk. Megszórjuk petrezselyemmel és sózzuk.
Tálalás
A halat a mártással és a gnocchival ízlésesen tálra rendezzük, citrommal és petrezselyemmel díszítjük.