Házinyúl franciásan, kelkáposztával

Házinyúl franciásan, kelkáposztával

Nem gyakran kerül nyúl az asztalára? Ha mégis előfordul, és az nem csokiból van, akkor mindenképpen egy ilyen elronthatatlan és fenséges receptre lesz szüksége, mint ez!

Elkészítés ideje: 2 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

Előkészítés: A nyulat feldaraboljuk. A szalonnát 3-4 mm vastag hasábokra vágjuk, és megspékeljük vele a húst, azaz bemetszéseket ejtünk rajta, és ebbe tűzzük a szalonnacsíkokat.

Megtisztítjuk a zöldségeket és az almát; a kelkáposztát nagyobb darabokra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát szeleteljük, a többit kockázzuk.

Sütés: A spékelt húst sózzuk, és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon fehéredésig sütjük. Áttesszük egy olyan lábasba, amely a fedőjével együtt sütőbe is tehető (azaz nincsenek hőre lágyuló részei). A serpenyőben a maradék olajon kicsit átpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, a pórét, a zellert és a sárgarépát. Fűszerezzük, sózzuk. Leöntjük a konyakkal, és ha az alkohol elpárolgott, a nyúlhoz adjuk. A kelkáposztát és a burgonyát szintén a lábasba tesszük, esetleg utána sózunk. Az almát megpucoljuk, négybe vágjuk, kicsumázzuk és rátesszük a kelkáposztás, burgonyás nyúlra. Leöntjük a fehérborral, és lefedjük. 150 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül másfél óra alatt készre pároljuk. Ha a levét elfőné, vízzel pótoljuk, ha szükséges, sózzuk. 

Tálalás

Mélytányérokba adagoljuk a húst, és körbeöntjük a zöldséges lével.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

1 db házinyúl
10 dkg füstölt szalonna
3 ek olívaolaj
40 dkg kelkáposzta
15 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
10 dkg hagyma
20 dkg póréhagyma
2 db alma
6 db áttört fokhagymagerezd
2 dl száraz, aromás fehérbor (pl: Chablis)
0.5 dl konyak
1 tk borókabogyó
1 tk kakukkfű
4 db szegfűszeg
1 kk őrölt szegfűbors
1 kk fehérbors

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés