
Fokhagymás ponty bécsi burgonyasalátával
Karácsony, család, gyertyafény és szépen terített asztal jut erről az ételről az eszünkbe. Pedig, könnyű nyári ebédnek is megállhatja a helyét: a ponty hihetetlenül frissen roppan, a saláta pedig üdít! Télen-nyáron remek!
Elkészítés
ELŐZŐ NAP héjában megfőzzük a burgonyát, és elkészítjük a salátalevet.
A burgonyát akkora fazékba tesszük, amekkorába kényelmesen belefér. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, a vizet megsózzuk, és kb. húsz perc alatt megfőzzük. Ezalatt a húsleveskockát felfőzzük az 5 dl vízben, egy salátástálat pedig kikenünk a fokhagymával. A hagymát apróra vágjuk, és a salátástálba tesszük a salátástálba öntjük. A kész marhahúslevest összekeverjük az ecettel, a mustárral, egy kis sóval és borssal, majd ráöntjük a hagymára.
Közben a burgonya is megfőtt; hideg vízzel lehűtjük, hogy ne égesse kezünket a hámozásnál. A még meleg burgonyát a hámozás után rögtön a saláta lébe szeleteljük, jó vékonyan. Összekeverjük, és másnapig hűtőszekrényben hagyjuk összeérni.
MÁSNAP
előkészítés: a pontyfilével kezdjük a munkát, káró alakban beirdaljuk, így minden kis szálkát átvágunk. A metszések közötti távolság 2- 3 mm legyen. Ha ezzel készen vagyunk, a halfilé húsos felébe masszírozzuk a fokhagymapépet és a sót, és megszórjuk őrölt borssal.
sütés: A filét 3 centi széles szeletekre vágjunk. Lisztbe forgatjuk, és forró olajban úsztatva ropogósra sütjük adagonként, kb. 5 perc alatt. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak 3 – 4 darab halat sütünk egyszerre. Amikor a hal kis színt kap, akkor már kész is.
Tálalás
A halat a burgonyasalátával tálra rendezzük, megszórjuk vágott petrezselyemmel.