Hirdetés
Barramundi filé serpenyőben sütve, tárkonyos zöldfűszervaj mártással, mentás uborkasalátával

Barramundi filé serpenyőben sütve, tárkonyos zöldfűszervaj mártással, mentás uborkasalátával

Ez a film nem csak egy - remek - recept, hanem egy igen élvezetes ismeretterjesztő előadás is! Amíg jár a kezünk, hogy elkészítsük a könnyű és ízletes halas ételünket, rengeteg mindent megtanulhatunk Szabó Pétertől a halakról általában, és a barramundiról külön is!

Elkészítés ideje: 1 óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják

Elkészítés

A 4 egyforma barramundi filét, sózzuk és borsozzuk majd hagyjuk pihenni fél óra hosszáig, addig készítsük el a kókusztejkrém mártást. Olívaolaj és vaj keverékét hevítsük fel, majd tegyük bele az átpréselt fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pár perc párolás után facsarjuk bele a fél zöldcitrom levét. Öntsük bele a kókusztejkrémet, majd összeforralás után szűrjük le.

Készítsük el a salátát:
Hámozzuk meg a kígyóuborkát, vágjuk hosszában félbe majd egy kis kanállal szedjük ki a magházat. Reszeljük le az uborkát, nyomkodjuk ki a levét, majd keverjük hozzá az apróra vágott koriandert, a mentaleveleket és a fél zöldcitrom lereszelt héját.

Készítsük el a fűszervajat:
Hevítsünk füstölési pontig egy serpenyőt szárazon, majd tegyük bele az apróra vágott salotta hagymát és pirítsuk ½ percig. Öntsük bele a fehérbort majd pároljuk addig amíg a fehérbor felét el nem főtte. Vegyük le a tűzről és hűtsük ki. Konyhai robotgépben vágjuk apróra a petrezselymet, a fokhagymát és a tárkonyt. Tegyük a gépbe a szobahőmérsékletű vajat, öntsük bele a fehérboros salotta hagymás redukciónkat, a konyakot és turmixoljuk szép krémesre.

Készítsük el a sült halat:
Hevítsünk fel egy serpenyőt, majd amikor forró, kevés olívaolajat öntsünk bele. Tegyük a serpenyőbe a barramundi filét a bőrös részével lefelé, és kezdjük el sütni. . Amikor megfordítjuk a halfilét, kanalazzunk mellé a fűszervajból egy kis kanálnyit és fejezzük be a sütést.

Megjegyzés: Ha bőrös halfilét sütünk serpenyőben, legyen az lazac, süllő, barramundi vagy pisztráng a sütést mindig a bőrös oldalán kezdjük a halnak, és a sütési idő 65-70%-a ezen az oldalon történjen.

Tálalás

Tálalógyűrű segítségével készítsünk kis halmot a salátából a tányér közepére, helyezzük rá keresztbe a barramundi filénket a bőrös részével felfelé és kanalazzunk mellé a kókusztejkrémből.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Halhoz

4 db barramundi filé (tisztított, bőrös)
olívaolaj
őrölt bors

Fűszervajhoz

csipetnyi friss tárkony
csipetnyi friss, aprított petrezselyemzöld
1 db salottahagyma
1 dl száraz fehérbor
1 cl konyak
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors

Uborkasalátához

1 db kígyóuborka
fél zöldcitrom héja
csipetnyi friss koriander

Kókusztejkrémhez

1 gerezd fokhagyma
0.5 kk friss reszelt gyömbér
fél zöldcitrom leve
1 dl kókusztejkrém
5 g vaj

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés