Lucskos káposzta, ahogy székely keresztanyám készítette

Lucskos káposzta, ahogy székely keresztanyám készítette

Nem a megszokott bográcsétel, viszont a megszokott OZ minőség: egyszerű, ötletes és pazar ízvilágú ételt készíthetünk, ha ezt a receptet választjuk. A leves, a főzelék és az egytálétel útelágazásánál.

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Kalóriaérték 4 adag esetén: 3317 kcal
Cukorbetegek is fogyaszthatják

Elkészítés

A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk. A húst felkockázzuk, kicsit apróbb darabokra, mint a pörkölthöz. A káposztát megpucoljuk, a torzsáját kivágjuk, majd nagyobb kockára vágjuk. A szalonnát a bográcsban kisütjük, a zsírján megpirítjuk a hagymát; rádobjuk a húst, sózzuk, és az apróra vágott fokhagymát is hozzátesszük. Kevergetve fehéredésig főzzük, közben kis levet fog ereszteni. A csombort, a borsot és a kaprot is beletesszük. Fél órán át főzzük, és figyelünk arra, hogy a levét ne fője el, vízzel pótoljuk az elpárolgott mennyiséget.  Fél óra´után belekeverjük a káposztát, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Lassú forralással puhára főzzük körülbelül egy óra alatt. Amikor minden puha, csomómentesre keverjük a tejfölt a liszttel, és ezzel a habarással sűrítjük az ételt.

Megjegyzés: A húsnál megadott főzési idő csak tájékoztató jellegű, mivel nagyban függ a hús minőségétől. Ezért mindenképpen ellenőrizzük le, hogy megpuhult-e már, mielőtt beletennénk a káposztát! Ha nem, főzzünk nyugodtan tovább!

Tálalás

Nagy tálba szedjük a lucskos káposztát, kaporlevéllel díszítjük, fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

15 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
50 dkg sertéstarja
1 kg fehér káposzta
6 gerezd fokhagyma
2 tk borsikafű (csombor)
1 tk szárított kapor
1 tk őrölt bors
2.5 dl tejföl
1 ek liszt

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés