Rusztikus májpástétom, ahogy azt a hévizi Carbona Hotel főséfje készíti

Rusztikus májpástétom, ahogy azt a hévizi Carbona Hotel főséfje készíti
Készítette:sanyi
Elkészítés ideje: 220 perc
Elkészítés nehézsége: Közepes

Hozzávalók

10 dkg csirkemáj
10 dkg kacsamáj
10 dkg libamáj
5 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg margarin
10 dkg hagyma
5 dkg zöldpaprika
5 dkg paradicsom
1 dl tejszín
3 cl Tokaji Aszú 3-4 puttonyos
3 cl konyak

őrölt fehérbors
kakukkfű
szurokfű
3 dkg mustár

Elkészítés

A libamájat apró kockára vágjuk, pici sóval fűszerezzük, kevés margarinon nagy hővel átforgatjuk, majd hűlni hagyjuk. A szalonnát, a többi zöldséget és a többi májat apróra vágjuk.

Miután elkészültünk a továbbiakban úgy járunk el, mint a pirított májnál, minden összetevőjét nagy tűznél összepörgetjük, majd beforraljuk a fűszerekkel, tejszínnel, italokkal és ízesítőkkel együtt. Ezután a maradék margarint is hozzátesszük és óvatosan rúdmixerrel nem teljesen simára, hanem ikrásra pürésítjük. Hozzáadjuk a májkockákat, elkeverjük vele, majd kihűlés után hűtőbe tesszük Tálalás előtt legalább 3 órát a hűtőben pihentetjük.

Ez kb. 16-20 dkg/fő késztermék. Ha előételnek szánjuk, akkor a fent leírtaknak a fele is elég, de a hűtőben jól eláll, akár egy hétig is, csak mindig le kell fedni, hogy ne vegye be a hűtő illatát. Természetesen lehet egyfajta májból is készíteni, és ha nem akarjuk mozaikosra, akkor a kocka máj nem kell bele. Ebben az esetben nem ikrásra kell zúzni a botmixerrel, hanem egy kicsit darabosra. Ha valaki krémesen szereti, akkor a mixerrel egész krémesre lehet zúzni.

A bor lehet portói is, hiszen az édeskés ízvilág jól áll a májnak. Fontos, ha valaki az előbb említett bor ízeket nem kedveli, akkor nyugodtan váltsa ki, száraz vörös, vagy fehérborral.

Ma nem divatos, de én azért delikátot is teszek bele. Ha többféle hagymát használunk (lila-, fehér-, póré vagy akár újhagyma), talán még jobb ízt tudunk kihozni belőle.

Tálalás

.

Hirdetés
Hirdetés