Szilvás lepény

Szilvás lepény

Ez bizony fagyasztott szilvából is ugyanúgy működik, így nem csak őszi süti lehet! Mellesleg megtanuljuk a sárga linzertészta készítését is...

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 60 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, ehhez a linzertésztához csak a sárgájára lesz szükségünk. A tojássárgákhoz reszeljük egy citrom héját és hozzáadjuk a porcukrot. Egy kis vajjal kikenjük a tepsit, majd lisztezzük. A maradék vajat hozzáadjuk a tésztához és a lisztet is beleöntjük. A tésztát alaposan összegyúrjuk.

A tészta egyik felét egy tálban mélyhűtőbe tesszük, a másik felét egyenletes vastagságúra (3-4 mm) nyújtjuk a tepsink alakjának megfelelően. Kinyújtást követően a tepsibe tesszük, ujjainkkal belelapogatjuk.
Légkeverésen 180 fokon megsütjük.


2. A töltelék alapanyagát összekeverjük, a citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk. Az édesmorzsa elhagyható, feladata a töltelék nedvességének megkötése, ha kihagyjuk, kicsit lazább, levesesebb lesz a töltelék. (Édesmorzsa: piskóta vagy linzertészta összetörve, lereszelve.)

A tölteléket egyenletesen elosztjuk a már megsült linzertésztánkon.


3. A tészta fagyasztóba tett felét nagylyukú reszelőn keresztül a szilva töltelékre reszeljük egyenletesen elosztva 3-4 mm vastagságban. A tetejére még diódarabokat szórhatunk.

4. Visszatesszük a sütőbe és 180 fokon légkeverésen 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Tálalás

Ezt követően meg kell várni, amíg teljesen kihűl, csak ekkor szeletelhető szépen.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Tésztához:

60 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 db tojás sárgája
1 csomag vaníliáscukor
1 db citrom reszelt héja

Töltelékhez:

1 kg szilva
(fagyasztott)
15 dkg dió
10 dkg cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
0.5 dkg őrölt fahéj
1 csomag vaníliáscukor
édesmorzsa

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés