Rusztikus, diógrillázsos csupa csoki torta

Rusztikus, diógrillázsos csupa csoki torta

"Amatőr" mester járt ismét a konyhánkban, hogy egy igazi profi csoki-csodát varázsoljon elénk! Érthetően, szépen követhetően magyarázott Bianka, kedvesen mosolygott, határozottan dolgozott - és mindannyiunkat elbűvölt! Ahogyan a süteménye is!

Bezárás
Elkészítés ideje: 60 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Húsmentes étel
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Elkészítés

Kezdjük a grillázzsal.
Készítsünk elő egy bevajazott alufóliát. Arra öntsük majd a forró cukrot, mert így nem fog letapadni. A cukrot olvasszuk meg és amikor szép aranybarna, gyorsan keverjük el benne az apróbb darabokra tört diót. Öntsük a fóliára, majd lapítsuk el és hagyjuk dermedni, megkötni.
A tésztához olvasszuk meg a csokoládét és a vajat vízfürdő felett. Bianka elmondta, hogy akár mikróban is olvaszthatjuk a csokoládét, csak gyakran ellenőrizzük le az állagát. A többi hozzávalót keverjük el egy tálba: először feltörjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot. Ezeket robotgéppel összekeverjük (vagy izmos karunkat használjuk). Keverés közben adagoljuk hozzá a sót, a fahéjat, a rumot és a tejet. Végül adjuk hozzá csoki krémet.
Öntsük egy kikent és kakaózott sütőformába (jelen esetben nagyobb őzgerinc), majd 150 fokos előmelegített sütőben süssük 40 percet, majd nagyobb hőfokon, mondjuk 170-en még 10 percet. (Ne szomorkodjunk, ha a teteje bereped, vagy szétnyílik, mert hűlés közben, visszaáll minden a maga helyére. Tűpróbát jelen esetben nem érdemes alkalmazni, mert a belseje puha marad.)
Hagyjuk egy kicsit hűlni.
Addig a maradék tábla csokit olvasszuk meg az 5 deka vajjal, majd terítsük el a tetején.
A grillázs díszhez a cukros diót egy klopfolóval vagy nyújtófával törjük össze és szórjuk meg a csokoládét.

Tálalás

Csak az készítse, aki valóban szereti a csokoládét :)

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Tésztához:

15 dkg vaj
3 tábla étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
(270 g)
5 db tojás
2 ek habtejszín
20 -
25 dkg cukor
1 ek kakaópor
3 ek tej
csipet só
1 csapott kanál rum
1 csapott mokkáskanál fahéj

Tetejéhez:

1 tábla étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
5 dkg vaj

Grillázshoz:

20 dkg cukor
20 dkg dió

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés