Ördöggaluska kemencében (Lajosmizsén a Tanya Csárdában)

Ördöggaluska kemencében (Lajosmizsén a Tanya Csárdában)

Ismét egy kelt tészta, ami egyszerű és mégis ördögien finom. A fahéjas gyümölcsmártással megbolondíthatjuk e mákos desszertet. Természetesen a kemence felcserélhető sütőre… Ha a Tanya Csárdában járunk, érdemes megkóstolni!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra 5 perc + másfél óra kelesztés
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, amelynek közepében egy fészket alakítunk ki, s ide öntjük a hozzávalókat: először a langyos tejet, a liszt szélére szórjuk a kevés sót (csak dagasztáskor kerül bele a tésztába), a tejbe szórjuk a cukrot, beletesszük a vajat, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Kicsit összekeverjük, és kb. 10 percig, amíg az élesztő felfut, állni hagyjuk.

10 perc elteltével következik a tészta összekeverése, gyúrása, dagasztása, eközben hozzákeverjük a két tojás sárgáját. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik az edény falától, kézre nem ragad, felülete egyre simább.

Ha a tészta elkészül, akkor letakarva másfél-két órát kelesztjük, mialatt két-háromszorosára kel.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából pogácsaszaggatóval vagy pohárral kis szabálytalan félkörszerű formákat szaggatunk.

A tepsit kizsírozzuk. A kiszaggatott galuskát a kizsírozott tepsire sorakoztatjuk. A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával. Majd gazdagon megszórjuk cukrozott darált mákkal és reszelt cirom- és narancshéjjal.

 

Ezt követően betesszük a kemencébe és készre sütjük.

Tálalás

Tálaláshoz fahéjas gyümölcsmártást készítsünk hozzá.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

30 dkg liszt
2 dl tej
2 db tojás sárgája
1 dkg élesztő
1 dkg mazsola
csipet só
kevés cukor
kovászkészítéshez

Ízesítéshez:

mák
cukor
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés