
Mandulás körte pite
Ilyesmiket álmodunk egy kellemes vasárnapi ebéd végére. Gyönyörű, kellemesen omlós, nem túl nehéz sütemény. Köszönjük "amatőr mesterünknek", "Hableánynak", hogy valóra váltotta az álmunkat! És a stábot egy pillanatig sem zavarta, hogy nem vasárnap forgattunk...
Elkészítés
Először a körtéket készítjük el.
Meghámozzuk őket, hosszában félbe vágjuk, majd karalábé-vájóval kiszedjük a magházukat. A felezett körtéket egy kisebb lábosba tesszük (esetleg átdörzsölhetjük egy kis citrommal előtte). Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a kinyomott citrom levét és a fűszereket. Felforraljuk.
Forrástól számítva, lassú tűzön, 20 perc alatt megpároljuk. A levében hagyjuk kihűlni. (Érdemes előző este megfőzni, így nem kell várni, hogy kihűljön.) Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, törlőkendőre tesszük és a felesleges vizet leitatjuk róla. Éles késsel beirdaljuk a körték tetejét.
Ezután összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd letakarva, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Összeállítjuk a krémet.
A kétféle cukrot habosra keverjük a vajjal, hozzáadjuk a csipet sót és a tojásokat, majd azzal is jól elkeverjük. A végén hozzászórjuk a darált mandulát is. Krémet keverünk belőle.
A tésztát lisztezett alapon vékonyra nyújtjuk.
Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kerek pite formát, belesimítjuk a tésztát, majd a széleit levágjuk. Villával megszurkáljuk, és 165 C-on 15 perc alatt elősütjük a tészta alapot. Amíg sül, addig a körték "hátát" kicsit beirdaljuk.
Mikor félig megsült, akkor rákenjük a mandulás krémet, beleültetjük a krémbe a fél körtéket, kissé belenyomjuk, majd visszatesszük a sütőbe sülni. Kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a pitét.
Tálalás
A megsült pitét langyosra hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.