Hirdetés
Mákparfé

Mákparfé

Olyasmire vágyik, ami egyszerre hagyományos és mégis meglepően modern? Esetleg karácsonyra szeretne készíteni valami mákosat, valami újat, valami látványosat és valami isteni finomat? Ne keresgéljen tovább, itt a megoldás!

Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc + 24 óra pihentetés + 1 óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Kalóriaérték 4 adag esetén: 3477 kcal
Húsmentes étel
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Elkészítés

Előző nap összeállítjuk a parfét. A rumot, mazsolával, a baracklekvárral, a mákkal összefőzzük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig verjük habverővel, majd gőz fölött krémesre keverjük. A tojáskrémet összekeverjük a mákkrémmel. Az edényt hideg vízfürdőbe (azaz egy nagyobb edénybe, amelybe hideg vizet öntünk) állítjuk, és a krémet időnként megkeverve kihűtjük. Ha kihült, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy legyen annyi lelógó rész, amivel majd betakarjuk. A krémet a formába öntjük, óvatosan ráhajtjuk a fóliát, és 24 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap a gyümölcsöt mixerben pépesítjük, fölforraljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és az Amarettót, utána hagyjuk kihűlni. A parfét elővesszük a hűtőből, vágódeszkára borítjuk a formából, és szeleteket vágunk belőle.

Tálalás

A szeleteket tányérokra rendezzük, köré öntjük a piros mártást, és díszítjük a gyümölcsökkel.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Mákparféhoz

3 db tojás
10 dkg cukor
5 dl habtejszín
10 dkg darált mák
10 dkg sárgabaracklekvár
1 ek mazsola
0.5 dl rum
1 kk reszelt citromhéj

Piros gyümölcsmártáshoz

30 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli, áfonya)
10 dkg cukor
0.5 dl Amaretto (mandulalikőr)

Tálaláshoz

gyümölcsök

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés