
Mákparfé
Olyasmire vágyik, ami egyszerre hagyományos és mégis meglepően modern? Esetleg karácsonyra szeretne készíteni valami mákosat, valami újat, valami látványosat és valami isteni finomat? Ne keresgéljen tovább, itt a megoldás!
Elkészítés
Előző nap összeállítjuk a parfét. A rumot, mazsolával, a baracklekvárral, a mákkal összefőzzük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig verjük habverővel, majd gőz fölött krémesre keverjük. A tojáskrémet összekeverjük a mákkrémmel. Az edényt hideg vízfürdőbe (azaz egy nagyobb edénybe, amelybe hideg vizet öntünk) állítjuk, és a krémet időnként megkeverve kihűtjük. Ha kihült, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy legyen annyi lelógó rész, amivel majd betakarjuk. A krémet a formába öntjük, óvatosan ráhajtjuk a fóliát, és 24 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a gyümölcsöt mixerben pépesítjük, fölforraljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és az Amarettót, utána hagyjuk kihűlni. A parfét elővesszük a hűtőből, vágódeszkára borítjuk a formából, és szeleteket vágunk belőle.
Tálalás
A szeleteket tányérokra rendezzük, köré öntjük a piros mártást, és díszítjük a gyümölcsökkel.