Hájas kifli

Hájas kifli
Készítette:Gizi
Elkészítés ideje: 240 perc
Elkészítés nehézsége: Nehéz

Hozzávalók

70 dkg liszt
50 dkg tisztított háj
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl fehérbor (v. 1 ek ecet)
1 mk só
1 tk cukor
1 db tojás + 1 a lekenéshez
3 ek tejföl
szénsavas ásványvíz

lekvár
darabolt dió
kristálycukor

Elkészítés

A hájat 1-2 órára hideg vízbe tesszük, majd papírtörlővel szárazra töröljük, lehártyázzuk, és húsdarálón ledaráljuk.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük és a közepébe mélyedést csinálunk. Ezután belekanalazzuk a tejfölt, beleöntjük a fehérbort, hozzáadjuk a sót, és az előzőleg villával felvert tojást, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Ezután fakanállal elkezdjük összekeverni, majd kézzel folytatva, apránként adagolva hozzáöntjük az ásványvizet is. Kézzel alaposan kidagasztjuk úgy, hogy egy lágyabb, de már nyújtható tészta legyen belőle. (én kb. 10 percig dagasztottam)
Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük a tésztát.
Pihentetés után a tésztát, alaposan lisztezett felületre borítjuk, majd tenyérrel először kicsit szétnyomkodjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
Ezután a darált hájat kisebb darabokba szétlapogatjuk,és a tésztát befedjük vele, majd összehajtogatjuk.
Először a tészta alsó felét felhajtjuk középig, majd a felső felét szintén középig hajtjuk. Ezután kettéhajtjuk, mintha egy könyvet csuknánk be. Ezután jobb oldalról behajtjuk a közepéig, majd a bal oldaláról ráhajtjuk a tésztát. Letakarva 20 percig pihentetjük. (én azzal a tállal takartam le, amelyikben összekevertem, de konyharuha is jó hozzá)
A letelt pihentetési idő után a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és az alsó felét felhajtjuk a közepéig, majd a felső felét ráhajtjuk. Ezután jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról ráhajtjuk a tésztát. Szintén letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
Ezt a hajtogatást, és pihentetést még kétszer megismételjük. (így én négyszer hajtogattam meg a tésztát)
Végül a hajtogatások után a tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd éles késsel, (v. derelyevágóval) ízlés szerinti méretű kockákra felvágjuk.
Minden tésztakocka közepére lekvárt teszünk, majd megformázzuk, széleit kicsit lenyomkodjuk.
A kiflik tetejét végül felvert egész tojással lekenjük, majd az apróra vágott kristálycukros-dió keverékével megszórjuk. (én lekentem tojással, majd ráfordítottam a cukros-dió keverékére, így szépen ráragadt)
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a kifliket.
Előmelegített forró sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)

Tálalás

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórjuk.

Hirdetés
Hirdetés