
Eszterházy-torta liszt és cukor nélkül
Olyan irreálisnak tűnő recept-cím ez.... Pedig, ahogy "amatőr mesterünk", Zsuzsa szépen nyugodtan elkészítette ezt a csodát, mind elhittük: csak hazamegyünk, és hipp-hopp összedobjuk!
Elkészítés
A tésztához a tojásfehérjéket a xilittel/nyírfacukorral kemény habbá verjük. Hozzáforgatjuk a fahéjat és a diót.
Sütőpapírra négyszer körberajzoljuk a 18 cm-es tortaformát. A masszát lemérjük, és négy részre osztjuk. A sütőpapírra rajzolt köröket kikenjük a masszával, és kb. 10 perc alatt kisütjük a lapokat 180 fokon.
A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot főzünk, kicsit kihűtjük. A vajat a porrá darált xilittel/nyírfacukorral habosra kavarjuk, majd hozzákeverjük a pudinghoz. Ehhez jön a darált dió, végül rummal ízesítjük.
A lapokat megkenjük a krémmel és összeragasztgatjuk.
A legfelső lap tetejére jön a díszítés.
Az étcsokit és a fehér csokit megolvasztjuk, majd az étcsokit felkenjük a lapra. Amíg még nem szilárdult meg, gyorsan köröket rajzolunk csigavonalban haladva a torta közepétől indulva az olvasztott fehér csokival egy habzsák vagy kivágott sarkú nejlonzsák segítségével. Utána gyorsan fogpiszkálóval csíkokat húzunk: felváltva haladunk belülről kívülre, kívülről belülre, és így tovább. Végül fél diószemekkel díszítjük.
A maradék krémmel bekenjük a torta oldalát, és dióval körbepanírozzuk, azaz darált dióval borítjuk.
Tálalás
Tortatálra tesszük, majd szeletelve szervírozzuk.