
Eretnek tiramisu
A legendákat sok rejtély övezi... Ki is találta ki ezt a remek, mascarponés édességet és milyen apropóból; mit tartalmaz és mit nem az "eredeti" recept; tényleg olasz-e egyáltalán, stb. A tiramisu ezekre csak vállat von, és büszkén feszít minden olasz(os) étlapon. Íme a mi verziónk.
Elkészítés
A tiramisut a fogyasztást megelőző nap érdemes elkészíteni.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat összekeverjük a mascarponéval, a cukorral, a vaníliáscukorral és a narancs reszelt héjával. A tojás fehérjét felverjük könnyed habbá, majd óvatosan a mascarponekrémhez keverjük. Félretesszük.
A (kihűlt) kávét egy szélesebb tálkába öntjük, hozzátöltjük a Cointreau-t. A piskótákat egyenként megforgatjuk a kávéban, majd egy tál aljára rendezgetjük őket egymás mellé. Innentől már csak ízlés és kedv kérdése: vagy csak egy réteg piskótát készítünk és arra öntjük az egész krémet, vagy kettéosztjuk a krémet, és az első réteg krém tetejére ismét kávéba áztatott piskótákat teszünk, majd arra a krém másik felét. Úgy is variálhatjuk, hogy egy nagyon széles tálba teszünk le sok kávés piskótát, így jobban szétterítjük a krémet is. Sőt! Készíthetünk azonnal adagokat, kisebb tálakat, kelyheket használva!Mindenesetre, a végén megszórjuk a kakaóporral, majd a hűtőbe tesszük legalább pár órára; még jobb, ha egy teljes éjszakára. Tulajdonképpen még itt is dönthetünk másképpen, és csak tálalás előtt szórjuk meg a kakaóporral a krémet.
Mindenhogy finom!
Tálalás
A tálalás az elkészítési döntésünkkor megpecsételődött. A filmen "piskótakerítést" készítettünk, egy tortaformát használva, majd a karikát levéve, egy csinos szalaggal díszítettük és rögzítettük is egyben. Narancskarikák mindenképpen tovább növelik az élvezetet, bármilyen tálalási módnál.