Édes kelt tészta – batyu és kifli kemencében sütve (a Tuba Tanyán)

Édes kelt tészta – batyu és kifli kemencében sütve (a Tuba Tanyán)

A kelt tészta oly sokféleképpen elkészíthető: sósan, édesen, töltve, tekerve… Itt éppen batyu és kifli formájában mosolyognak vissza ránk szépen pirosan a kemencéből kikerülve. Természetesen sütőben is süthetőek! A Tuba Tanyán járva pedig ne hagyja ki!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 70 perc + 150 perc kelesztés összesen
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, amelynek közepében egy fészket alakítunk ki, s ide öntjük a hozzávalókat: először a langyos tejet, a liszt szélére szórjuk a sót (csak dagasztáskor kerül bele a tésztába), a tejbe szórjuk a cukrot, beletesszük a margarint, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Kicsit összekeverjük, és kb. 10 percig, amíg az élesztő felfut, állni hagyjuk.

10 perc elteltével következik a tészta összekeverése, gyúrása, dagasztása. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik az edény falától, kézre nem ragad, felülete egyre simább.

Ha a tészta elkészül, akkor letakarva másfél-két órát kelesztjük, mialatt két-háromszorosára dagad.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 10x10 cm-es kis négyzeteket vágunk. A négyzetek közepére helyezzük a tölteléket.

A tepsi alját olajjal vékonyan megkenjük. A túrósból batyuformát, a többi töltelékesből kifliformát hajtogatunk és a süteményeket a tepsire tesszük. A tetejét tojássárgával megkenjük. A tepsin még egy órát hagyjuk kelni.

Ezt követően betesszük a felfűtött majd kicsit lehűlt kemencébe és 160-180 fokon megsütjük. Kemencében 20 perc sütést igényel.

 

Töltelék:

-          édes-mazsolás túró (túró, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, cukor, mazsola)

-          házi szilvalekvár

-          párolt alma (reszelt alma, fahéj, vaníliás cukor, cukor)

-          tejben felfőzött mák mazsolával

Tálalás

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

1 kg liszt
6 dl langyos tej
4 ek cukor
1 csipet só
5 dkg élesztő
10 dkg margarin

Túrós töltelékhez:

tehéntúró
vaníliáscukor
cukor
mazsola
reszelt citromhéj

Párolt almához:

alma
fahéj
vaníliáscukor
cukor

Mák töltelékhez:

mák
tej
mazsola
cukor

Lekváros töltelékhez:

szilvalekvár

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés