Csokoládés máktorta meggyszósszal és vanília fagyival

Csokoládés máktorta meggyszósszal és vanília fagyival

Egy igaz Kiscsillag libbent be Sanyi mellé, hogy elkészítse vele/neki ezt a nagyon finom, nagyon szép és készítőjá által nagyon bájos édességet!

Elkészítés ideje: 90 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Húsmentes étel

Elkészítés

Csokitorta elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 165°C-ra.

A csokoládét kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot.
Amikor már kellőképpen "folyós",  lehúzzuk a gázról és ha kihűlt egyesével, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és mákot.
A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzáadagoljuk a többit is.

Sütőpapírral bélelt, illetve vajazot és, lisztezett formába töltjük, majd 165 fokon 50-55 percet sütjük. (Tűpróbát érdemes végezni!)

Amikor kivesszük a sütőből sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk (de előtte elővigyázatosságból vágjuk körbe a formában, nehogy a széle valahol beletapadjon) és kihűtjük.

Meggyszósz:

Az üveg meggyet a levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd teszünk hozzá ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget és cukrot, ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. (Vagy ha biztosra akarunk menni, kiszedünk egy tálba egy kis levet, és abban keverjük el a keményítőt, majd visszaöntjük a meggyhez.) Megvárjuk míg kicsit besűrűsödik és lehúzzuk a gázról.

Vaníliafagyi:
A cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük. Beletesszük a vanília rúd kikapart magjait is. Hozzáadagoljuk a tejet és a tejszínt is, majd a vanília héját is, és a legkisebb gázrózsa (vagy a villanytűzhely legkisebb karikájának) maximumán folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amikor éppen elkezdene forrni, elzárjuk a gázt / lehúzzuk a villanytűzhelyről, és sűrűn megkeverve kihűtjük. (Ha valami oknál fogva főzés közben összetúrósodna, passzírozzuk át.)

Egy nagyobb tálba tesszük és már mehet is a fagyasztóba. Legalább 3-4 alkalommal kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni.

 

Megjegyzés: A stúdióban Betti nem készített vaníliafagyit (a forgatási tempó miatt), de mindenképpen ajánljuk a fagyi-receptjét is kipróbálásra!!!

Tálalás

A tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, akár kis tortaformákban is süthetünk egy személyes tortácskákat. Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé tesszük a fagyi gombócokat és meglocsoljuk eperpürével vagy meggyszósszal. Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Tortához:

háromnegyed
bögre cukor
0.5 tábla étcsokoládé
2 tábla tejcsokoládé
fél
bögre darált mák
5 db tojás
17 dkg vaj
egyharmad
bögre liszt
0.5 tk szódabikarbóna

Meggyszószhoz:

1 üveg meggybefőtt
kevés víz
cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
2 -
3 ek kukoricakeményítő

Vaníliafagyihoz:

1 doboz vaníliafagylalt

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés