Hirdetés
Cseh Róbert: Klasszikus máglyarakás

Cseh Róbert: Klasszikus máglyarakás

És tényleg! Első receptversenyünk "desszert-győztese" egy olyan klasszikust varázsolt elénk, amilyenekről csak a "nagykönyvekben" írhatnak. Itt van hát a BIZTOS recept egy igazi máglyarakáshoz!

Elkészítés ideje: 1 óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

Az almákat megtisztítva (meghámozva és a közepét is kiszúrjuk) félbevágjuk, majd felszeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk fahéjas porcukorral az almákat (pirítjuk, nem pároljuk-nem kompót készül-)

Fogunk egy nagy szűrőt és egy akkora lábast amibe nem esik bele, de oldala sem látszik ki. Felkarikázzuk kb. 1-2 cm-es darabokra a kifliket. Belehelyezzük a szűrőbe.

A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a kiflire öntjük úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol érje. Megismételhetjük a forrázást ha nem érte mindenhol. A tojásokat szétválasztjuk és a cukor felével a tojássárgáját felverjük, belekeverjük a citrom héját, majd a forrázott kifliszeletekhez adjuk. Óvatosan összekeverjük. Egy magas peremű tepsit kikenünk jó vastagon vajjal, majd megszórjuk a sütési felületen zsemlemorzsával. A kifliket egyenletesen belenyomkodjuk úgy, hogy ne terítse be az egész tepsit hanem kb. a felét 3-ad-át.( Az máglyarakás magasabb desszert, nem pite) 8. Erre helyezzük a pirított almaszeleteket (Az eredeti receptleírás szerint két réteg kifli közé kell, de szerintem így jobb, gyorsabb és az íz ugyanaz.)

A lekvárt egy kisebb edénykében alaposan kikevergetjük, majd eloszlatjuk az almaszeletkéken. A tetejét enyhén meglocsoljuk rummal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, lassan sütve 25-30 percig sütjük. Nem kell letakarni.  

A cukor másik felével cukrászhabot keverünk ( cukrászhab: min. 15 percig verjük a habot beton keményre különben nem ér semmit). Amikor átsült a máglyarakásunk kivesszük a sütőből és egyenletesen habkártyával rákenjük jó vastagon az egész hab mennyiséget. 14. Visszahelyezzük a sütőbe és nagyon figyelve halvány barna színre sütjük a habot a tetején.(Figyelni kell mert hamar leég) 

Tálalás

Amikor elkészült kivesszük és szép kockákat, vagy kör formát vágunk ki belőle és tányérra helyezzük. Figyeljünk, mert a hab törik.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

6 db kifli
3 db alma
4 db tojás
8 ek cukor
1 l tej
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 ek zsemlemorzsa
5 ek baracklekvár
1 csomag vaníliáscukor
1 db citrom
1 csipet fahéj
ízlés szerint rum

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés