Almáspite

Almáspite
Készítette:Maimoni
Elkészítés ideje: 60 perc
Elkészítés nehézsége: Könnyű
Húsmentes étel

Hozzávalók

A tésztához:
60 deka liszt
25 deka Rama (vagy vaj)
fél kk só
5 ek cukor
1 sütőpor
2 tojás
2 ek tejföl

A töltelékhez:
kb. 1,5 kiló alma
cukor
fahéj

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a cukorral, a sóval és a sütőporral. Beletesszük a vajat/margarint, és a két tenyerünk között addig morzsoljuk át, amíg nagyjából egynemű anyagot nem kapunk. A közepében mélyedést alakítunk ki, beleütjük a tojásokat, és a "kráter" átmérőjét folyamatosan tágítva, egyre több lisztet keverünk a tojásba, mígnem már az egésszel összevegyítjük. Hozzáadunk 2 ek tejfölt, és öszegyúrjuk a tésztát. Ne legyen túl lágy, ragadós. Nagy gombócot formálunk belőle, majd megpróbáljuk pontosan elfelezni.

Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A tészta egyik felét a nagy tepsi méretére nyújtjuk, belefektetjük. A reszelt almát kezünkkel kicsavarjuk, így osztjuk el a tésztán egyenletesen. Megszórjuk fahéjjal, ízlés szerint cukorral (kb. 15 deka), majd a tészta másik kinyújtott felét rátesszük, a széleket lenyomkodjuk. A tészta tetejét villával megszurkáljuk, tojással megkenjük, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

Tálalás

A receptet a Praktikák sok gyerekhez blog szerzője, Maimoni tette közzé.

Hirdetés
Hirdetés