Almáspite kölesből, vaníliamártással

Almáspite kölesből, vaníliamártással

Mindenben van divat. A gasztronómiában is. Ott aztán pláne, mondhatni. És lássuk be, a XXI. század második évtizedében a köles divatba jött. Íme egy ékes példa rá! Ékes ÉS finom!

Elkészítés ideje: 1 óra 25 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 120 fokosra. A vajat felolvasztjuk egy olyan lábasban, amelynek van fedője, és sütőbe is tehető – azaz nincsenek hőre lágyuló részei. A kölest a vajhoz adjuk, majd jól átforgatjuk. Felöntjük a háromszoros mennyiségű tejjel, sózzuk, cukrozzuk, és amikor felforrt, lefedjük, majd 1 órára a sütőbe tesszük.

Az idő leteltével kivesszük, és a fedőt rajta hagyva legalább langyosra hagyjuk hűlni. (Előző nap is elkészíthetjük.)

A megfőtt kölessel dolgozunk tovább.

A sütőt előmelegítjük 170 fokosra. A tojásokat felütjük, és a sárgájukat elválasztjuk a fehérjétől. Egy edényben felverjük a tojásfehérjét, a másikban a vajat habosra keverjük, majd beletesszük a sót, vaníliás cukrot, fahéjat, cukrot, reszelt citromhéjat. Ezzel is jól elkeverjük, majd beledolgozzuk a tojássárgákat. Három almát meghámozunk, és lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A kölest összekeverjük a vajas-tojással, reszelt almával végül a tojáshabbal. Egy magas falú tepsit kikenünk vajjal, ebbe öntjük a masszát, elsimítjuk. A maradék három almát meghámozzuk, kiszúrjuk a magházát és a v gyaluval vékonyan felszeleteljük. Az almákat zsindelyszerűen a kölesre rakjuk, megszórjuk kristálycukorral, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.

A vaníliamártás elkészítése során a tejfölhöz hozzákeverjük a két csomag vaníliáscukrot, két kávéskanál kurkumát és két teáskanál porcukrot (aki édesebben szereti, tehet még hozzá), majd habverővel jól összekeverjük.

A tejfölhöz hozzákeverjük a két csomag vaníliáscukrot, két kávéskanál kurkumát és két teáskanál porcukrot (aki édesebben szereti, tehet még hozzá), majd habverővel jól összekeverjük.

Tálalás

A kész süteményt négyzet alakú darabokra vágjuk, tálra rakjuk, körbeöntözzük a mártással, friss almával és citromfűvel díszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Köles alaphoz:

2.5 dl hántolt köles
7.5 dl tej
1 kk só
1 ek cukor
1 tk vaj

Továbbiakhoz:

2 db tojás
1 ek vaj
vaj (a tepsi kikenéséhez)
4 csomag vaníliáscukor
3 ek mazsola
6 db alma
1 tk citrom reszelt héja
1 kk őrölt fahéj
1 ek cukor
1 kk só
cukor a tetejére

Vaníliamártáshoz:

2 dl tejföl
2 csomag vaníliáscukor
2 tk porcukor
2 kk kurkuma
(színezni)

Tálaláshoz:

2 db alma
friss citromfű

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés