
Rozmaringos bárányérmék granás gnocchival
A szívéhez közelálló személynek születésnapja közeleg? El akarja kápráztatni a főnökét? Vagy különleges vasárnapi ebédet szán a családnak? Ez a recept bármelyik kívánságát teljesíti!
Elkészítés
Előkészítés: Először megfőzzük a gnocchit a csomagoláson előírt módon. A lecsepegtetett tésztát félretesszük.
A bárányérméket úgy készíttetjük el a hentessel (vagy akár mi is vállalkozhatunk rá), hogy a borda csontjának vége a húson maradjon (ez a „nyeles bárány”). Felteszünk egy kis lábasban vizet forrni. Amikor felforrt, a bordák húsos végét „megcsippentve”, belelógatjuk a csontokat a vízbe, úgy, hogy a hús ne érjen a vízbe (és még a közelébe sem, nehogy a gőze megfőzze). Ezután a húst sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A fokhagymagerezdeket kettévágjuk.
Sütés: A sajtot (azaz a "grana padano-t -innen a recept nevében a "grana" szócska) lereszeljük. Két evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a gnocchit. Egy-két percig pirítjuk, majd megszórjuk a sajttal. Kevergetve pirítjuk további 3-4 percig. Utána a hagyjuk a tésztát magában pirulni még 10 percig, úgy, hogy csak időnként keverjük meg. A sajtnak egy kis színt kell kapnia. A végén megszórjuk petrezselyemmel.
Egy másik serpenyőbe egy evőkanál olívaolajat öntünk, beledobjuk a fokhagymát és a rozmaringágat, és együtt forrósítjuk úgy, hogy a rozmaringágat forgatjuk közben. Amikor forró és illatozni kezd, rádobjuk a bárányérméket. Kb. egy perc után már meg is fordítjuk a húst és még 1-2 percig sütjük. Ha valahol még véres, akkor egy húscsipesz segítségével megemeljük a húst és azt a részét az olajba tartjuk. Rádobjuk a vajat és további 1-2 percig sütjük a húst.
Tálalás
A gnocchit a tányér közepére halmozzuk és nekidöntjük a bárányérméket. Az egészet a balzsamecet-redukcióval díszítjük.