
Húsvéti báránykaraj sütve Frédibéni módra
Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki bizonyára a most divatos "paleolit" étrend szerint ettek. Ez a recept is ezt a trendet követi. És még finom is. No meg ünnepi.
Elkészítés
Először a köretet, azaz a zöldborsós karalábét és a balzsamecetes sárgarépát készítjük el.
A karalábét megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. Egy kisebb lábasba párolóbetétet helyezünk, ujjnyi vizet öntünk alá. Ebbe tesszük a karalábét és a borsót, és megsózzuk. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Gőzsütőben 100 fokon 20 perc alatt lesz teljesen puha,aki roppanósan szereti, csökkentse az időt.
Amíg a zöldség párolódik, a vajat a borral, a citromhéjjal felforraljuk, sózzuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval. Amikor a zöldség kész, a levével együtt a vajas mártásba forgatjuk, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, és ugyanúgy járunk el vele, mint a borsóval és a karalábéval: sózva gőzben megpároljuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, és felforraljuk. Amikor a répa puha, vajba forgatjuk.
A hús sütésének akkor állunk neki, ha a kétféle köretünk már készen van.
A karajcsontokat (bordacsont) letisztítjuk a húsmaradékoktól. Ha nagyon vastag a faggyú a húson, akkor ezt is levágjuk. A szeleteket kicsit ellapítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval. A fokhagymagerezdeket megnyomjuk a kés lapjával. Az olajat felforrósítjuk, a fokhagymát beletesszük, és nagyjából tíz perc alatt a húsokat kissé körbesütjük, majd hozzáadjuk a vajat. Jól összeforgatjuk, és már tálalhatunk is.
Tálalás
Húst és a zöldséget tányérra rendezzük.