Rusztikus májpástétom, ahogy azt a hévizi Carbona hotel séfje készíti

Rusztikus májpástétom, ahogy azt a hévizi Carbona hotel séfje készíti

Igazi tüzijáték ez! Finomságok keverednek finomságokkal, és közben hazánk gasztronómiáját éltetik. Őszintén? Már ezért érdemes ellátogatni a Carbona hotelbe!

Elkészítés ideje: 1 óra 15 perc + 24 óra + 15 perc + 3 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják

Elkészítés

A libamájat apró kockára vágjuk, pici sóval fűszerezzük, kevés margarinon nagy hővel átforgatjuk, majd hűlni hagyjuk. A szalonnát, a többi zöldséget és a többi májat apróra vágjuk.

Miután elkészültünk a továbbiakban úgy járunk el, mint a pirított májnál, minden összetevőjét, azaz a kolozsvári szalonnát, a hagymát, a csirkemájat és a kacsamájat, nagy tűznél margarinon összepörgetjük, majd beforraljuk a fűszerekkel (só, kakukkfű, szurokfű, fehérbors és mustár), tejszínnel, italokkal és ízesítőkkel együtt. Ezután a maradék margarint is hozzátesszük és óvatosan rúdmixerrel nem teljesen simára, hanem ikrásra pürésítjük. Hozzáadjuk a májkockákat, elkeverjük vele, majd kihűlés után hűtőbe tesszük Tálalás előtt legalább 3 órát a hűtőben pihentetjük.

Ez kb. 16-20 dkg/fő késztermék. Ha előételnek szánjuk, akkor a fent leírtaknak a fele is elég, de a hűtőben jól eláll, akár egy hétig is, csak mindig le kell fedni, hogy ne vegye be a hűtő illatát. Természetesen lehet egyfajta májból is készíteni, és ha nem akarjuk mozaikosra, akkor a kocka máj nem kell bele. Ebben az esetben nem ikrásra kell zúzni a botmixerrel, hanem egy kicsit darabosra. Ha valaki krémesen szereti, akkor a mixerrel egész krémesre lehet zúzni.

Megjegyzések:

1) A bor lehet portói is, hiszen az édeskés ízvilág jól áll a májnak. Fontos, ha valaki az előbb említett bor ízeket nem kedveli, akkor nyugodtan váltsa ki, száraz vörös, vagy fehérborral.

2) Ma nem divatos, de én azért delikátot is teszek bele. Ha többféle hagymát használunk (lila-, fehér-, póré vagy akár újhagyma), talán még jobb ízt tudunk kihozni belőle.

Tálalás

Pirítóssal, paradicsommal, paprikával és hagymával tálaljuk, de friss kenyérrel is finom!

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

10 dkg csirkemáj
10 dkg kacsamáj
10 dkg libamáj
5 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg margarin
10 dkg hagyma
5 dkg zöldpaprika
5 dkg paradicsom
1 dl tejszín
3 cl Tokaji Aszú
3-4 puttonyos
3 cl konyak
őrölt fehérbors
kakukkfű
szurokfű
3 dkg mustár
Konyhai eszközök

Receptben található alapanyagok:

Értékelés

Hozzászólások

Hirdetés