Hirdetés

Dömping a cukrászdákban és a desszert-készítőknél

2014-12-17 10:14:58

A karácsonyi szezonban az üzletek forgalma sokszor az egész éveset felülmúlja. Különösen így van ez a cukrászdáknál és desszertkészítőknél is, ahol a családi ünnep, és az évzárók - céges rendezvények decemberi dömpingjére sosem látott sütemény - és édesség halmokat készítenek. Egyre népszerűbbek a különböző kézműves bonbonok is.

Kiemelt szezon

„Nemrégiben kaptunk egy 7800 darabos megrendelést, ami azért elég nagy, ritkaságszámba menő tétel. Ilyenkor megugrik mind a megrendelések, mind a betérő vendégek száma, decemberben annyi bonbont adunk el, mint egész évben” – mondja Tasi Kinga, a vinoWonka Csokoládé és Borbár üzletvezetője. A hely csupán árusítja a borokat és a bonbonokat, kézműves bonbon-készítők az ország számos területéről szállítanak nekik. A fő profil itt a bor és bonbon-válogatás.

vinoWonka

 

 

A vinoWonkánál helyben is lehet fogyasztani: rendszeresek a szervezett kóstolóik. Mint az üzletvezető elmondta, az egyetemistáktól kezdve szinte minden korosztály előfordul náluk. Az egyik legpikánsabb párosításuk Tóth Ferenc 2009-es Pinot Noir-ja és a hozzá kínált szarvasgombás aszaltcseresznyés bonbon.

„Az ünnepek közeledtével nagyon sok céges rendezvényre készítünk megrendeléseket, ajándékcsomagokat, gyümölcskenyeret, kuglófot. Közelednek az évzárók is.” – mondja Zila László, a Zila Kávéház és Cukrászda tulajdonosa és mestercukrásza. De készítenek mézes puszedlit, mikulást belga csokoládéból, kandírozott gyümölcsöket, és csokoládés dobozokat. Ziláék gyártanak cukormentes süteményeket is: például cukorbetegek részére sütnek linzert nyírfacukorral. Persze a nyilvánvaló sláger a bejgli. A tradicionális ünnepi sütemény immár bekerült az élelmiszerkönyvbe, így kiszűrhetőek a bejglire hasonlító készítmények. „Az élelmiszerkönyv szerint az igazi bejglinek minimum 40 százalék tölteléket kell tartalmaznia, és a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége is minimum 40 százalék lehet”- mondta el a mester. A cél persze az, hogy kizárják azokat a termékeket, melyek dejóból, vagy más hozzáadott adalékkal – akár szójával – készülnek. Ami nem felel meg a kritériumoknak, azt csak mákos, vagy diós tekercsként lehet árulni.

Zila bonbonA Zila cukrászdában a karácsonyi klasszikus süteményt húsz éve ugyanazzal a recepttel és kelt tésztával készítik, de népszerű a gesztenyés, vagy épp a feltekerés előtt áfonya dzsemmel megkent, a kókuszos, vagy a sláger párosítású mákos-meggyes. „A vásárlók kicsit morgolódnak ugyan, hogy a pékeknél két-háromszáz forintért meg lehet kapni egy rúd bejglit, amit nálunk ezerért. De a pékségek többnyire a mennyiségre törekednek és nem a minőségre. Nem lehet összehasonlítani a két süteményt, a hozzáadott alapanyagok minőségét, az ízvilágot. A magasabb nívót pedig meg kell fizetni” – részletezi Zila mester.

 

Sláger a kézműves desszert

KakasbonbonA bonbon-készítőknél is beindult a nagyüzem. „Sokan választanak Kakasbonbont partnereik számára, és azok között is népszerű, akik különlegességgel szeretnék megajándékozni szeretteiket” – mondta el Szabó János, a Máriagyűdi Kakasbonbon tulajdonosa. A kézműves csokoládékat gyártó cég a Dél-dunántúli Turisztikai régió szívében üzemel. „Minden évben készül Kakasborsor: ezek a borokra hangolt bonbonok különösen népszerűek és sikeresek az ünnepi időszakban, kivételes ajándéknak számítanak. Bonbonjaink mindig különleges csokoládékból készülnek. Az alapanyagok kiválasztásával igyekszünk különleges, egyedi kínálatot nyújtani” – mondja a tulajdonos.

Vendégeink a borvidékre érkező vendégek . A térségbe utazók nagy része programként tervezi a hozzánk történő betérést. És "természetesen" az eddig eltelt 7 év a Kakasbonbon életében sok rajongót hozott, akik évente több alkalommal ellátogatnak hozzánk. Fontos említést tenni arról, hogy kóstoló termünkben a gyermekek is időben találkozhatnak igazi csokoládéval. Kakasboros bor/bonbon kóstolókra éves előjegyezésekkel dolgozunk már szinte egész évben.

Népszerű a Cabarnet sauvignon - Cabarnet franc - Merlot cuvée - kemencében aszalt szilva krémes étcsokoládé bonbonnal; a Késői szüretelésű Tramini bor - sárgadinnye-sárgabarack-lime és a krémes étcsokoládé bonbon; vagy épp a Kadarka - rózsabors-málna krémes tejcsokoládé bonbon.

Rózsavölgyi csokoládé„Valahogy minden fogy” – mondja Csiszár Katalin, a nemzetközi hírű Rózsavölgyi Csokoládé tulajdonosa. Az üzlet termékei ugyan már számos nemzetközi versenyt megnyertek, de a további indulásokban nem teljesen biztosak. Csokoládéikat a londoni Academy of Chocolate 2011-es versenyén ezüst és bronzéremmel is jutalmazták a Bean-to-Bar Best Dark Bar főkategóriában.

„Mivel a bonbonokba is ezek a csokoládék kerülnek, így a kakaóbab íz ezekben a termékekben is érezhető, sőt mivel teljesen natúr csokoládékat készítünk, azaz nem teszünk bele vaníliát, ezért minden fűszer vagy olaj íze is egyszerűbben érvényesül. A kíméletes pörkölésnek és őrlésnek köszönhetően a kakaóbaboknak az ízéből nem veszítünk semmit” – beszél a műhely titkairól Csiszár Katalin. Az AoC 2011-es versenyén bonbon kategóriában is ezüstérmet nyertek.

Műhelyük a Soroksári úton egy régi malomépületben van, ahol feldolgozzák venezuelai és madagaszkári kakaóbabjaikat, hogy aztán ezekből a csokoládékból készüljenek a bonbonok, táblák, forró csokoládék, drazsék.

A műhelyben csokoládé szobrokat is készítenek, ám mostanában inkább csak a kirakati installációkra futja idejükből, annyira el vannak maradva a megrendelésekkel. A Rózsavölgyi kézművesei nemrégiben érkeztek haza a párizsi Salon du Chocolat-ról, ahol kiállítók is voltak, illetve a csokoládé divatbemutatón is szerepeltek egy csokoládé ruhával, amit egy angol és egy holland textiltervezővel együtt készítettek.

Sokak számára nem csupán a karácsony, hanem a hanuka is ünnep, melyen teljesen más jellegű sütemények a megszokottak. A hanukán szalagos fánk a tradicionális sütemény, amit Rubin Eszter cukrász és enteriőrtervező kardamomos krémmel bolondít meg. „Az újravarázsolt madártejjel el lehet kápráztatni a vendégeket, hiszen a tálalása kifejezetten különleges: ünnepi jellegű, és a hagyományos ízvilágot kedvelők számára is sláger lehet.

Nagyon számít, hogy hogyan is tálaljuk az ünnepi desszerteket, hogy ne csak az ízek, de a látvány is kellőképpen megadják az ünnep fényét.”

 

Forrás: cukron.hu