Az Egri Csillag különlegessége, hogy négyféle borból készül, és legalább ötven százalékban valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapul. Az illatos fajták is meghatározott arány szerint adhatók hozzá. Mielőtt forgalomba hozzák, az Egri Borvidék Bíráló Bizottsága előtt is szigorú érzékszervi vizsgálatnak kell megfelelnie.
A szabályzat szerint minden esztendőben - az előző évjáratból - legkorábban március 15-én kerülhet az üzletek polcaira.
Az Egri Csillaghoz tartozik egy legenda is: Egerben és környékén a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye segítette útjukon. Ezeket az őrkunyhókat főként az egri szőlős gazdák építették szőlőikbe útjelző és védelmi célzattal. Az egyik őrkunyhó romjai még ma is láthatók. Az utasbarát jelzőfényeknek híre ment és elterjedt az a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!