Hirdetés

Mandulaliszt

2013-12-05 14:47:00

A zsírtalanított mandulaliszt 30 %-kal magasabb beltartalmi értékű, mint a sima őrölt mandula, nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és a vegán étrend ízletes alapanyaga is lehet.

100 g mandulaliszt

  • 9,7 % vizet
  • 36,4 % fehérjét
  • 12,0 % zsírt
  • 29,5 % rostot
  • 7,2 % szénhidrátot

1185,2 kJ/ 282,4 kcal kalóriát tartalmaz.

A mandulát összetétele miatt a szépség és az egészség szimbólumának is tartják, mivel fontos ásványi anyagokat tartalmaz (pl.: kalcium, magnézium, vas, foszfor, mangán, szelén és cink). Jelentős a mandulaliszt telítetlen zsírsavtartalma, E-vitamin tartalma és rosttartalma is fontos. Fogyasztása hozzájárul az emésztő- és a bélrendszer, a szív és az érrendszer megfelelő működéséhez, véd a szabadgyökök káros hatásaitól. A mandulát a menstruációs és az izomgörcsök oldására is használják.

A maglisztekről összefoglalóan itt olvashat.