Hirdetés

Mit egyen a baba? - III. rész

2011-09-21 16:21:00

Elérkezett a harmadik korszak: a 8-12 hónapos időszak.

Jöhetnek a darabosabb ételek!

A rágás megtanulása fontos lépés a baba fejlődésében. Ez óriási feladat a kicsi számára, és nem is történik meg egyik napról a másikra. Azonban 8 hónapos kortól kezdve már elkezdhetjük bevezetni számára a puha és apró darabos ételeket. A rágás megtanulásában tehát úgy segíthetünk a leginkább, ha innentől már rendszeresen adunk babánknak darabos ételeket. A rágás azért is fontos, mert edzi a baba nyelvét, ajkait és az álkapcsa izmait, amelyeket aztán a beszéd tanulásához lesznek alapvető fontosságúak.

Ennek a korszaknak a kezdetétől be lehet már vezetni a rágcsálnivalókat is, amiket csak jól kell megválasztani, és akkor még hasznosak is, ugyanis ezek is rágásra ösztönzik a babánkat. Amikor már a szem, a száj és a kéz mozgása rendezett, felügyelet mellett puha zöldségdarabot, vékonyra szelelt gyümölcsöt, esetleg kiflivéget adhatunk a baba kezébe. Ilyenkor is legyünk végig vele, miközben eszik a pici, mert félrenyelheti őket.

Érdemes tudnunk, hogy a fogak előtörése idején jelentkezhet elutasítás a baba részéről a rágást igénylő ételekkel szemben, de ez hamar elmúlik. Sőt abban az esetben, ha nem térünk vissza a pépes ételekre, akkor gyorsabban és kevesebb kellemetlenséggel átsegíthetjük a picit ezen az időszakon.

A baba étrendjének legfőbb összetevője továbbra is az anyatej, a tápszer és a tejpép, de ebben a korszakban már több zöldséget és gyümölcsöt igényelnek, és számos új ételt próbálhatnak ki. A darabos állag újdonsága mellett tehát az ízek is újdonságot jelentenek ebben a néhány hónapban.  

Ebben a korban egy kis örökmozgó a baba, folyton mozgásban van, egyre nagyobb energiát fektet a játékba, a környezet felfedezésébe. A sok mozgás meghozza az étvágyat is, egyre több energiára van szüksége a mindennapi kirándulásokhoz, felfedező túrákhoz. Emiatt jól jön a némileg nagyobb adag az étkezésekkor. Készüljünk fel rá, hogy ebben a korszakban már valószínűleg nem lesz elég a korábban megszokott mennyiség. Ennek kapcsán fontos szempont: minél aktívabb a baba, annál fontosabb a megfelelő vasellátás. A fehérjében gazdag húsok hozzájárulnak az izmok felépítéséhez, ezért ajánlott hetente többször húsos menüt adni babánknak.

 

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).