Hirdetés

Zsálya

Az orvosi zsálya vagy kerti zsálya Dél-Európából származik, nálunk egyelőre nem tartozik a leggyakrabban használt fűszernövények közé.

„Hogy öregedhetne meg az, akinek zsálya van a kertjében?” szól a régi mondás. Hírnevét tükrözi neve is: „salvia”, amely a salvere, meggyógyít igéből származik.

Ez a dalmát tengerpart karsztos vidékéről származó, nálunk kertekben ültetett, jellemző illatú, kesernyésen aromás ízű növény már a középkorban is kedvelt és nagyon becsült fűszer és gyógynövény volt. Úgy tartják róla, meghosszabbítja az életet. Bár ezt egzakt módon ellenőrizni nem tudjuk, tény, hogy jelentős fertőtlenítő hatással bír, eredményesen alkalmazható torokgyulladás, szájbetegségek, izzadás, bélhurut esetén, levele segít halványítani a bőrön lévő foltokat serkenti az emésztést, fertőtlenítő, gombaölő hatású. A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat.

Ami gasztronómiai felhasználását illeti, zsályával fűszerezhetünk zsíros húsételeket és azok köreteit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.

A leveleket közvetlenül a virág megjelenése előtt kell leszedni, és szárítással tartósítani.

A növény virágját salátákba használhatjuk fel, forrázata enyhe, illatos tea.