Hirdetés

Rozmaring

A rozmaring (Rozmarinus) már az ókorban is nagyrabecsült fűszer- és gyógynövény volt.

Leginkább francia és olasz ételek, vadas és szárnyas sültek ízesítője, különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.

 

A rozmaring fás szárú évelő, mediterrán hangulatú örökzöld. A jellegzetes tűlevelű félcserje 40-80 cm magasra nőhet; kúszónövény változatát (R. prostratus) kerti és futó dísznövényként is ültetik. A napfényes és jó lefolyású, homokos talajokat kedveli.A növény a fagypont körüli hőmérsékletet különösebb gond nélkül átvészeli, -nagyobb hidegekben viszont ajánlatos a töveket szalmával fedni, takarni.

 

A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz - ezek hatására tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével. Fűszernövényként a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor-, vese- és bélpanaszokat válthat ki.