Hirdetés

Vaj

Ilyen hőség sem volt itt már régen,/mesélik, még a vaj is elalélt/és olvadni készült lenn a jégen” – írta Radnóti Miklós 1935-ben egy júliusi nap délelőttjéről.

Kosztolányi Dezső pedig azt állítja az Esti Kornél kalandjaiban, hogy Párizsnak „olvasztottvaj-szaga” van. Számtalan írónk, költőnk használta szavakkal lefestett képeihez a vajat, amelyet már a Biblia is több helyen megemlít, fogyasztása sokáig a jólét szimbólumának számított. Teljesen természetes élelmiszerünk, hiszen hagyományosan tejszínből vagy tejfölből készítették köpüléssel, aminek eredményeképp a tejzsír különvált az írótól. Ma már ipari eljárással készülnek a boltokban kapható vajak, ezeket zsírtartalmuk alapján több kategóriába sorolják: a minőségi márkázott vaj zsírtartalma 82%, a teavajé 80%, a szendvicsvajé 70%. A választékot bővítik különböző vajkrémek, ezek zsírtartalma általában nem éri el a 40%-ot. A vaj fontos vitaminforrás, melyben a zsírban oldódó vitaminok közül az A- és D-vitamin, valamint kisebb mennyiségben az E-vitamin is megtalálható, továbbá konjugált linolsav természetes formában, amely a rák ellen veszi fel hatékonyan a küzdelmet. Könnyen emészthető zsiradék, ezért gyomor és nyombélfekélyes betegek is fogyaszthatják. Mivel a vaj állati zsiradékot tartalmaz, ezért koleszterin is található benne, 10 grammban 23 milligramm. Szakértők egy részének ugyanakkor az az álláspontja, hogy ez a bevitt koleszterin nem okoz kárt a szervezetben: a túl magas koleszterinszintről a máj „tehet”, a bevitt káros anyagokkal szemben védekezik ezzel. Azt azonban fontos megjegyeznünk, hogy bármilyen finom is, de a vaj kalóriatartalma magas, ezért fogyasztásában mindenképpen érdemes mértékletességet tanúsítani.